Ziua şcolii – 2016


Ca fiecare an, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” sărbătoresc Ziua Școlii.

Vineri, 20 mai 2016, acest eveniment a fost marcat prin prezentarea la fiecare clasă a personalității fondatoarei școlii, Elena Ghiba Birta,  prin desfășurarea de workshopuri, precum și premierea olimpicilor naționali ai școlii, urmată un spectacol de muzică și  dans, organizate la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad.

În deschiderea programului, d-na director,  prof. Eugenia Groșan, a prezentat personalitatea Elenei Ghiba Birta, figură remarcabilă a Aradului, care a întreprins acțiuni filantropice și a făcut posibilă crearea Fundației care-i poartă numele. Apoi, a făcut referire la profilul actual al școlii și la anumite aspecte din viața acesteia:

            „Astăzi, în școala noastră învață peste 1100 de elevi, care îi datorează acestei doamne a învățământului românesc respect și cinstire, luând ca exemplu valorile și crezul patroanei spirituale. Deși trăim alte vremuri, putem crede că vizionarismul, generozitatea, respectul valorilor și dragostea pentru cultură sunt vii și se pot propaga în rândul generațiilor care vin.

            Elevii noștri nu sunt mai prejos de înaintașii lor. Ei se remarcă prin rezultate foarte bune la învățătură, mulți dintre ei calificându-se la olimpiade și concursuri la nivel județean sau național, participarea în numeroase proiecte de voluntariat, unde au dovedit seriozitate și implicare, participarea la diverse ateliere, dezbateri, activități cultural-artistice, concursuri sportive, conferințe, simpozioane. Sub coordonarea atentă a cadrelor didactice, s-au desfășurat acțiuni pe mai multe paliere care au vizat educația pentru sănătate, pentru cetățenie democratică, pentru securitate personală, inter și multiculturală, educație ecologică, educație pentru dezvoltare comunitară și pentru dezvoltare personală.”

În finalul discursului, a fost exprimată convingerea că „numai prin muncă și dăruire putem duce prestigiul școlii mai departe, astfel încât să fim demni de cei care au făcut posibilă nașterea acestei instituții de învățământ și de absolvenții prestigioși care au ieșit de pe băncile școlii și pe care îi putem găsi răspândiți prin toate colțurile lumii.”

A urmat premierea cu diplome și cărți a olimpicilor colegiului:

Toma Andrei, cls. a XI-a D- premiul al II-lea la olimpiada națională de sociologie, prof. Monica Bulzan

Bica Daian, cls. a XII-a E – mențiune la olimpiada națională de filosofie, prof. Monica Bulzan

Alani Ioana, cls. a VIII-a B – mențiune la olimpiada națională de  istorie, prof. Adrian Bucur

Iliuță Ciprian, cls. a X-a E –  mențiune specială la olimpiada națională de geografie, prof. Marius Țiu

Iercoșan Maria, cls. a VI-a A – participare la olimpiada națională de limba română, prof. Felicia Drăgan

Steop Alexandru, cls.  a X-a C –  participare la olimpiada națională de biologie, prof. Anca Postelnicu

D-na director i-a invitat apoi în scenă pe cei doi prezentatori ai spectacolului, Andrei Toma (XID) și Sara Codreanu (XC) care au prezentat ca doi profesioniști, cu dezinvoltură,  căldură și umor momentele diverse ale  spectacolului:

Muzică pop: Borodi Mirela (XIID) – Tu n-ai avut curaj, Raggamuffin;  Mateș Amalia  (XIC)- Ma philosophie; Iercoșan Maria (VIA) – Roar; , Dan Ecaterina (VIA),  acompaniata la pian de Maria Iercoșan, Love me again;  Mihuș Diana (XD), Love your self; Burza Maia (IIIA), Dragostea din tei; Bușa Ioana (VIIIA) – voce și chitară, Riptide;

Hip-hop: Nedelciu Bogdan (XE),  Stoichiță Iulia  (XD) + Poenaru Patricia (XIE);

Dans sportiv: Necșa Olivia  (VIIIA) + Prună Mihai; Fărcuțiu Cristian (IIA) + Herman Cristina; Groza Silviu (IIA)+ Pop Fluieraș Ana ; Pop Ivona (cls. pregătitoare) + Berar Mihnea, gemenii Ivanca și Cristi Borcea (IIIA);

Interpretare pian: Zamfirache Ema (IX C), Mariage d‘amour, River flows in you; Todor Camelia (VIIIA), Melody, Schumann;

Karate  shotokan:  Enagy Timur (IIIA);

Beat box: Bușa Sebastian (XIIA), Lucaciu Mircea (IXA);

Muzică populară: Lipovan Georgiana (XD), Dragă mi veselia, La căsuța mea din sat;  Borșan Rebeca (IIIA), M-o lăsat mama așa;

Free run:  Petrea  Adrian (IX A);

Dans popular: Vasii Gabriela (XII C), Turcuș Larisa (XC) și colegii lor din cadrul Ansamblului Zărandul.


„Întreg spectacolul a fost realizat de elevii colegiului, de la mic la mare, mai exact de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, pentru colegii, profesorii și părinții lor. Felicitări tuturor celor care ne-au arătat talentul și priceperea lor pe scena teatrului, care ne-au transmis emoție și bucurie și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui spectacol” precizează consilierul educativ al școlii, prof. Laura Putnic.