Francofonia sărbătorită la Ghiba Birta

21 martie 2017 a fost o zi specială la Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”. Dimineața a început în  forță,  cu pregătirile,  pentru evenimentul de la ora 12. Repetiții, microfoane, mâncăruri alese din toate zonele francofone ale lumii, ultimele ajustări  înainte de venirea invitaților…toate acestea pentru a sărbători cum se cuvine limba franceză și cultura țărilor în care ea se vorbește, adică Francofonia.

Ora 11.30-sosesc echipele Liceului Național de Informatică și a Colegiului Național ”Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, pregătite să iși înfrunte forțele cu echipa școlii noastre.

Este prezentat programul și concursul ce urmează să se desfășoare, jurizat de profesori și elevi ai celor trei școli participante.

Ora 12- prima probă a concursului anunțată de doamna director adjunct, prof. Laura Putnic, cea care a coordonat această activitate. Elevii trebuie să răspundă la întrebări legate de spațiul francofon. Câștigătoare e echipa de la Ghiba Birta, care s-a pregătit intens pentru aceasă probă.

Urmează proba de karaoke la care echipa Colegiului ”Dimitrie Țichindeal” a impresionat prin talentul său muzical. ” Je t’aime” a Larei Fabian ne-a făcut pe toți să credem că suntem în prezența artistei și nu în fața unor eleve, drept pentru care fetele Colegiului ”Dimitrie Țichindeal” au fost desemnate câștigătoarele acestei probe.

Ultima probă a fost cea de impresionare, câștigată de un elev al Liceului Național de Informatică. El a interpretat un dans al călușarilor, amintindu-ne că și românii  reprezentă o părticică a spațiului francofon, pe care îl pot îmbogăți prin punerea în valoare a propriilor obiceiuri.

Doamna director, prof. Eugenia Groșan, a felicitat toți elevii și profesorii implicați pentru reușita acestui eveniment, care a arătat, încă o dată, apartenența noastră, a românilor la spațiul francofon și bogăția culturală pe care a o poate aduce fiecare țară acestui spațiu.

Evenimentul s-a încheiat cu degustarea de specialități culinare din țări francofone, pregatite cu grijă de elevii celor trei licee, nu înainte ca doamna profesor Putnic să înmâneze premiile (diplome și cărți)  și să mulțumească doamnelor profesor Dragoș Claudia (Colegiul Național  ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal”) și Blaga Alexandra (Liceul Național de Informatică), cu ajutorul cărora a fost organizat  acest eveniment.