“Ziua Xenopol, ziua bibliotecii tale”

Joi, 21martie 2013, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad a organizat o activitate  cu tema „Monarhie vs. Republică”, aceasta fiind abordată sub forma unui concurs. Două echipe, a câte 5 elevi fiecare, de la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” s-au  întrecut în cunoştinţe de istorie, privind cele două forme de guvernământ pe care le-a cunoscut România: monarhia şi republica.

În prima parte a evenimentului, Lucia Bibarţ a  prezentat câteva referinţe biobibliografice importante ale  patronului spiritual al bibliotecii arădene Alexandru Dimitrie Xenopol. După această intervenţie, profesorul  Adrian Bucur – coordonatorul proiectului şi moderatorul evenimentului a făcut cunoscut  desfăşurătorul şi regulile concursului. Fiecare grup a răspuns la 5 întrebări şi a pledat pentru forma de guvernământ pentru care a optat. În timp ce  juriul, format din profesori de istorie, a  analizat răspunsurile  concurenţilor, publicul a vizionat două filme despre cele două epoci. De asemenea, publicul i-a desemnat pe cei mai bun oratori pledanţi din fiecare “tabără”.

 În final, participanţii la concurs au  fost  răsplătiţi pentru prestaţia lor, de către gazdele manifestării cu diplome şi cărţi.

Este de remarcat seriozitatea pregătirii elevilor  precum şi entuziasmul  audienţei, format din elevi de la Colegiul Economic şi de la Liceul de Arte “Sabin Drăgoi”.