Patrula ECO

În urma unui concurs naţional, din 102 proiecte depuse, proiectul elevilor de la Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” – Patrula ECO –  (25 de elevi din clasele a VIII-a A şi a VI- a A), coordonaţi de prof. Dorel Gureanu, a obţinut locul I la nivel gimnazial.

Este vorba despre un proiect cu obiectiv social, finanţat de PETROM S.A. prin programul de responsabilizare socială.

Proiectul a fost lansat marți, 22 octombrie 2013, printr-o conferință de presă.

Obiectivul proiectului este reducerea presiunii antropice asupra Parcului Natural Lunca Mureşului prin implicarea activă a celor 25 de elevi în  activităţi specifice administraţiei parcului natural, timp de 1 an.

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului sunt următoarele:

  1. Conştientizare  şi educaţie ecologică (octombrie 2013 – februarie 2014): promovarea rolului biodiversităţii şi ecoturismului în 5 şcoli arădene, patrularea cu bicicletele  în zonele vizitate de turişti, pentru a lise oferi acestora  pliante, hărţi şi pungi pentru gunoi, realizarea şi tipărirea de pliante de informare şi conştientizare ecologică etc.
  2. Întreţinerea infrastructurii ecoturistice (martie – mai 2014): marcarea a peste 50 km de trasee de cicloturism şi trasarea track-urilora cestora cu GPS-ul, amplasarea de coşuri de gunoi şi/sau a unui grătar  din beton pentru amenajarea unei zone de picnic.

Prin acest proiect se urmărește reducerea cu 30% a depozitelor clandestine de gunoi iar pe termen lung, existenţa unei reţele de trasee ecoturistice marcate corespunzător, inclusiv o bază de date cu track-urile traseelor, disponibilă pe site-ul parcului.