Joi, 10 octombrie 2013, cu sprijinul doamnei doctor Ligia Piroș și a domnilor profesori Marius Țiu și Răzvan Surcel, Asociația Studenților Mediciniști Arădeni din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a desfășurat o acțiune de prevenție la Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta”, beneficiarii fiind 90 de elevi ai instituției de învățământ, cărora li s-au explicat câteva noțiuni medicale de specialitate, riscurile la care se expun atunci când fumează, consumă suplimente alimentare, cafea, băuturi energizante, alcool sau substanțe psihoactive, și ezită să caute consiliere, fie în familie, în rândul profesorilor sau ajutor medical de specialitate atunci când se confruntă cu astfel de probleme. Această acțiune face parte din cadrul proiectului „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, proiect care până acum are ca și beneficiari direcți 1700 de elevi și 4500 de pacienți investigați în municipiul și județul Arad”, a subliniat asist. univ. drd. Sebastian Popescu, președintele Asociației Studenților Mediciniști Arădeni.
„Adolescența este însoțită de importante transformări pe planurile biologic, psihologic și social. Această etapă importantă a vieții se referă de obicei nu numai la schimbările fizice ci și la noile gânduri, sentimente, relații și responsabilități pe care le au copiii care devin tineri adulți. Viața de adolescent nu e tocmai ușoară: școală, teme, sport, viață socială, activități extracuriculare, etc. Dacă mai adaugăm și activitatea hormonală, este posibil ca lipsa somnului să fie deja o obisnuință în rândul adolescenților și care pe termen lung, se poate transforma într-un real pericol. Organismul unui tânăr are nevoie de 8 ore de somn în fiecare zi. Privarea de somn are drept urmare apariția problemelor comportamentale, cognitive și emoţionale, acestea reprezentând poarta de acces premergatoare pentru droguri. Adolescenții care utilizează substanțe psihoactive au deseori o anumită dificultate în stabilirea propriei identități, a relațiilor interumane (inclusiv familiale), în dobândirea unei independențe fizice și psihice normale. ” a declarat șef lucrări dr. Ligia Piros, medic specialist psihiatru.
Proiectul „2013, Anul Prevenției în Sănătate în Arad”, desfășurat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară și Asociația Studenților Mediciniști Arădeni numără printre parteneri Consiliul Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Direcția de Sănătate Publică Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad și Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.