„Je parle français”

În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care folosesc în diferite contexte limba franceză. Evenimentul reprezintă un prilej de a face cunoscute frumusețea și valoarea acestei limbi, solidaritatea și deschiderea spre dialog ce îi caracterizează pe cei ce utilizează limba franceză.

În data de 20 martie 2015, în sala festivă a Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” a avut loc o manifestare  intitulată  „Je parle français”, dedicată elevilor și profesorilor francofoni.

Activitatea, organizată de prof. Laura Putnic, a constat într-un concurs între reprezentanții Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” și  un grup de elevi de la Colegiul Național “Sabin Drăgoi” Deva, coordonați de doamna profesor Maria Mitrescu. În cadrul concursului, invitații și gazdele s-au duelat la  trei probe: cultură francofonă (test grilă), karaoke (melodii în  limba franceză) și impresionare artistică.

Punctul de atracție al manifestării l-a reprezentat expoziția de produse culinare francofone, realizate de elevi, dintre care menționăm couscous africain, couscous aux légumes,   coq au vin, salade de pommes de terre, fromages, choux à la crème, crêpes canadiennes, crème brûlée, macarons, biscuits au chocolat etc. , toți cei prezenți în sală fiind invitați la final să deguste din felurile de mâncare expuse și să socializeze.

Elevii participanți la acest eveniment s-au remarcat prin cunoștințele lor, talentul muzical sau culinar și prin implicarea în activități, pentru care au fost răsplătiți cu diplome și cărți.