TOP Management –un proiect pentru elevii de TOP de la Ghiba Birta

 Colegiul Național “Elena Ghiba Birta” Arad s-a implicat în acest an în proiectul POSDRU „TOP Management – Firme de exercițiu pentru accesul elevilor la poziții de top management, cercetare și inovare în viața profesională”.

Există în cadrul colegiului deschiderea de a completa educația elevilor noștri cu cunoștințe, abilități, competențe ce  nu sunt  întotdeauna tratate în programele școlare, în cadrul unor proiecte în care informațiile teoretice să poată fi îmbinate cu înțelegerea lor practică.

Astfel, o echipă formată din cinci cadre didactice (Eugenia Groșan, Lilla Pellegrini, Laura Putnic, Monica Bulzan, Daciana Stoian), a participat la inițierea și implementarea acestui proiect, cu beneficii evidente atât pentru școală cât și pentru elevi.

Prima activitate a proiectului a fost cea de consiliere -identificarea abilităților elevilor, câștigarea încrederii în ei înșiși, pe care aceștia le-au exersat în cadrul celei de-a doua activități – o sesiune de trei zile de activități destinate lucrului în echipă, luării deciziilor, formării competențelor de lider. A urmat înființarea firmelor de exercițiu,  realizarea planurilor de afaceri și administrarea firmelor virtuale. Biblioteca Vie, prin care elevii au luat contact cu persoane care ocupă funcții de top în  management, a constituit un alt punct forte al proiectului.

În zilele de 13-15 noiembrie 2015, 22 de elevi de la Colegiul Național “Elena Ghiba Birta”, reprezentând 5 firme de exercițiu, însoțiți de doamnele profesoare Monica Bulzan și Daciana Stoian au participat la Târgul Firmelor de Exercițiu,  o competiție organizată la Timișoara, care a adunat 500 de elevi și 50 de profesori din Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare Deva, Beiuș, Hunedoara, Sighetul Marmației și Zalău.

Elevii de la Ghiba Birta și-au înscris firmele FE BAMAW SRL, FE EXPRIM ACTIV SRL, FE PROFESSIONAL PR SRL,  FE RESUM EXPERT SRL și  FE RISKLESS SRL la toate categoriile din concurs-cel mai bun stand, cel mai bun spot, cel mai bun catalog, cele mai bune tranzacții și cel mai bun negociator.

Elevii de la FE RESUM EXPERT SRL au reușit să obțină mențiune la categoriile stand și spot publicitar iar celelalte firme s-au clasat pe locuri de top la majoritatea categoriilor, dar cel mai important lucru este că toți elevii participanți au avut multe de învățat din această experiență, după cum ne mărturisesc:

Bogdan Sechereș: ,, Lucrând pentru acest proiect am învățat  ce înseamnă munca în echipă”

Roxana Negru: „Consider că experiența TOP Management a avut un impact puternic asupra dezvoltării mele profesionale și posibilei cariere în domeniul de business. Acest proiect mi-a oferit posibilitatea de a privi lucrurile dintr-o altă perspectivă și de a realiza ce înseamnă în adevăratul sens al cuvântului termenul de antreprenor. Aş repeta această experiență ori de câte ori aş avea ocazia.”

Ana Carla Morar: ,,Lucrând pentru acest proiect am simțit ce înseamnă concurența.”

Sebastian Bușa: ,,Târgul firmelor de exercițiu a fost o ocazie să revedem colegi din alte județe cu care am colaborat în activitățile anterioare ale proiectului.”

Andrei Toma: ,,Adevăratul câștig nu este reprezentat de vreun premiu, ci de informațiile și experiența obținute, care mă vor ajuta cu siguranță în viitoarea mea carieră.”

Maria Dan: Pentru mine acest proiect este folositor prin prisma informațiilor de calitate primite și abilităților dezvoltate.”

Daniel Incicău: ,,Implicându-mă în acest proiect am realizat că a conduce o firmă nu înseamnă să fii lipsit de griji, dimpotrivă, înseamnă să fii dedicat, seriozitate și un spirit inovator extraordinar. Pot spune că acest proiect mi-a dezvoltat abilitățile organizatorice, creative și de lucru în echipă. Cel mai mult îmi vor lipsi prieteniile legate și competitivitatea ieșită din comun dintre firmele de exercițiu.”

În următoarea etapă a proiectului, doi elevi din fiecare școală implicată în proiect, care s-au remarcat  în timpul desfășurării proiectului, vor vizita o școală din Marea Britanie. De la Ghiba Birta au fost desemnați  pentru vizita în Marea Britanie elevii Andrei Toma și Maria Dan.

 

Consilier educativ,

prof Laura Putnic