În perioada 19-22 aprlie 2018, la Timișoara, a avut loc concursul național „INTELLIGENT ELECTRICITY GENERATION-IEG 2018” sub egida Facultății de Electrotehnică și Electroenergetică din cadrul Universității Politehnice Timișoara – ediția a VIII-a.
Acest concurs, la care elevii Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” participă în mod constant, înregistrând performanță la nivel de idei și de grup, oferă cadrul în care elevii și profesorii implicați dobândesc competențe științifice, de comunicare, de muncă în echipă, deosebite. Echipele abordează teme de actualitate. Practic, elevii sunt ancorați în problemele actuale din domeniul energiei și electrotehnicii. Sub coordonarea directă a profesorilor Cioarsă Cârligeanu Constantin și Vancu Rodica de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”Arad, la concurs au participat 16 elevi, organizați în 8 echipe.
Munca lor a fost și la această ediție răsplătită. Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad a primit o Diplomă de excelență, iar echipa formată din elevii Megyes Mark, Toth Adrian și Ludmaj Zsolt a câștigat Premiul al II-lea cu lucrarea „Sistem de Orientare pentru Satelit”. La concurs au participat 25 de echipe din toata țara. Premiul este pe de o parte onorant, le recunoaște performanța, dar și extrem de motivant deoarece le-a asigurat acestor elevi un loc la facultatea organizatoare, fără niciun alt examen, premiul fiind echivalat cu nota 10 la examenul de admitere. Elevii noștri, deși sunt doar în clasa a X-a, știu să își definească prioritătile!
De menționat că aceeași echipă (Megyes Mark, Toth Adrian și Ludmaj Zsolt) a participat și la „Concursul Național de Inovație Tehnică și IT-Da Vinci 2017” desfășurat la București, având că organizatori nume importante din domeniul științei: Alexandru Mironov și Dumitru Prunariu (singurul cosmonaut român). Echipa a obținut Premiul al II-lea cu lucrarea „Motor rachetă electromagnetic”, lucrare de actualitate mondială.
Implicarea elevilor în activităti de echipă îi ajută la formarea lor, la comunicarea cu profesorii și cu colegii, la implicarea în performarea stiințifică atât teoretică cât și practică.
Felicitări și mult succes în continuare elevilor și profesorilor implicați!