Activitățile extracurriculare de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad au fost completate în anul școlar 2017-2018 prin desfășurarea concursului „Înapoi la origini”, ediția a IV-a, realizat în colaborare cu Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra” Arad și Inspectoratul Școlar Județean Arad.
Proiectul educativ „Înapoi la origini” este un concurs de dezvoltare personală și culturală, destinat elevilor din învățământul gimnazial și liceal. Prin continuitate, concursul stabilește importanța pe care trebuie să o acordăm manifestărilor culturale de tip informal, ca perspectivă a demersului educațional, întrucât, ceea ce este consfințit de tradiție capătă o autoritate ce influențează comportamentul și felul nostru de a gândi în timp.
Obiceiurile și tradițiile se metamorfozează de-a lungul timpul, își reconfigurează modul de manifestare, unele mai încet, altele mai repede, după cum se schimbă mentalitățile pe care le oglindesc și modul nostru de a ne raporta la existență. Niciun obicei nu apare din neant, așa cum niciun obicei nu se pierde în neant. Pornind de la această premisă, proiectul nu și-a propus doar să ofere spectacolul tradițiilor de altădată, ci și să dezvăluie ultimele avataruri ale acestora, așa cum sunt întâlnite în contextul lumii contemporane.
23 de școli participante din 6 județe
Derularea tuturor activităților din concurs s-a bucurat de o prezență foarte numeroasă, de implicarea exemplară a gazdelor, dar mai ales de entuziasmul și de bucuria concurenților, elevi provenind de la 23 de școli din 6 județe. Interesul tinerei generații pentru cultura populară a infirmat clișeul conform căruia tinerii au ca unică zonă de interes lumea virtuală creată de tehnologia modernă. Activitățile din sala festivă, care era neîncăpătoare, s-au prelungit și în curtea colegiului, unde elevi și profesori au încins hore, în costume populare, ca la o adevărată sărbătoare. Și pentru că tot a fost sărbătoare, nu au lipsit delicioase bucate tradiționale, precum celebra pită de Pecica, virșlii de Orăștie, salamul de Nădlac, colacul miresei și multe altele, preparate după rețete din vremurile vechi.
Despre concurs, doamna director Eugenia Groșan precizează: Munca de organizare desfășurată de inițiatoarea proiectului, doamna bibliotecar Lidia Bidon, a fost răsplătită realmente de un succes binemeritat. A fost o efervescență culturală și emoțională maxime în ziua derulării concursului, ne-am bucurat împreună de schimbul de experiențe, s-au creat legături afective între participanți. Valorizăm trecutul și suntem preocupați să aducem tradițiile în actualitate, să prețuim portul și tradițiile populare, care ne definesc.
Concursul s-a desfășurat pe 2 secțiuni:
Cu participare directă – 16 școli: Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” Arad, Colegiul de Arte„Sabin Drăgoi” Arad, Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad, Liceul Național de Informatică Arad, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad, Scoala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad, Liceul Teoretic de Transporturi Auto „Henri Coandă”Arad, Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu Criș, Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky” Nădlac, Școala Gimnazială Pecica, Școala Gimnazială „Corneliu Micloși” Covăsânț, Școala Gimnazială Pilu, Liceul Tehnologic „Ștefan Hell” Sântana, Colegiul Național „Aurel Vlad” Orăștie.
Cu participare indirectă – 7 școli: Colegiul Național „Avram Iancu”- Brad, Școala Gimnazială- Gurasada, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus”- Orăștie, Școala Gimanzială „Dr.Aurel Vlad”- Orăștie, Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny”- Simeria, Școala Gimnazială Zam, Colegiul Tehnic Electrotimiș Timișoara.
Câștigătorii ediției a IV-a
Participare directă:
Premiul I – Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu Criș
Premiul al II-lea – Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad
Premiul al III-lea – Colegiul Național „Aurel Vlad” Orăștie
Mențiune – Școala Gimnazială „Iosif Moldovan”Arad
Premiu special – prezentare istorico-geografică: Liceul de arte „Sabin Drăgoi”Arad
Premiu special –costum popular: Liceul Național de Informatică Arad
Premiu special– moment artistic: Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad
Premiu special– preparat culinar specific- Școala Gimnazială „Corneliu Micloși” Covăsânț
Participare indirectă:
Premiul I – Colegiul Tehnic Electrotimiș Timișoara
Premiul al II-lea – Colegiul Tehnic de Transport Feroviar „Anghel Saligny”- Simeria
Premiul al III-lea – Școala Gimnazială Zam
Mențiune – Școala Gimnazială Gurasada
Premiu special –costum popular- Colegiul Național „Avram Iancu”- Brad
Premiu special – moment artistic- Școala Gimanzială „Dr.Aurel Vlad”- Orăștie
Premiu special – preparat culinar- Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus”- Orăștie
În opinia organizatorilor, toți participanții au fost câștigători, pentru că au avut șansa de a participa la un spectacol care a oferit timp de calitate, într-un spațiu al dialogului intercultural și interetnic, pe coordonatele limbajului sincretic al folclorului.