ZIUA ȘCOLII LA GHIBA BIRTA
Sărbătoarea Sfinților Părinți Constantin și Elena este un moment de bucurie pentru cei care trec zilnic pragul Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” pentru că ea marchează și Ziua Școlii.
Cu această ocazie au fost organizate vineri, 18 mai, o serie de workshopuri cu tematici diverse. Printre ele s-au numărat cele în cadrul cărora au fost diseminate cunoștințele și experiențele dobândite de elevii colegiului în cele trei schimburi școlare din Turcia, Lituania și Polonia, organizate prin intermediul Asociaței Experienta Multisport și finanțate de UE prin programul Erasmus + (prof. Camelia Avramescu, prof. Alessandra Penescu și prof. Olimpia Ancateu). Pe lângă acestea, au mai fost organizate următoarele ateliere: „Concurs – Kahoot – Ce înseamnă Ghiba Birta pentru mine?” (prof. Eugenia Groșan, prof. Laura Putnic, prof. Camelia Avramescu), Studio Art (prof. Adrian Stana-Rață), „Critical Thinking” (Jonathan Fisher-Jones), „Experimente chimice spectaculoase” (prof. Emilia Bujor), „Charlie și fabrica de ciocolată” – tombolă (prof. Cristian Moldovan), „Activități antistres prin desen” (prof. Simona Truțiu), „Kahoot- fun quiz games” (prof. Diana Tira), „Povești mișcate” (prof. Luminița Gabor), precum și o expoziție de fotografie realizată de eleva Marlene Buzilă.
Sărbătorirea Zilei Școlii a continuat luni, 21 mai, zi în care elevi, părinți, profesori și invitați de onoare au participat la un spectacol organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Evenimentul a început cu cuvântul de deschidere al doamnei director, Eugenia Groșan, și a continuat cu prezentarea invitaților, reprezentanți ai administrației locale, parteneri educaționali, colaboratori: domnul subprefect Damian Vasilică, vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Sergiu Bîlcea, prorectorul UAV, domnul Alexandru Popa, doamna decan al Facultății de Farmacie a UVVG Toma Claudia, doamna director al CCD Arad, Adela Redeș, directorul CJRAE, domnul Ovidiu Toderici, directorul Seminarului Teologic, preot Pompiliu Gavra, reprezentantul părinților de la CNEGB, domnul Cristian Bulzan, președintele asociației Clubul Sportiv Experiența Multisport, domnul Sorin Roman, președintele Asociației EIVA, domnul Cristian Babuțău, președintele Asociației Activ pentru comunitate, domnul Paul Albu. Printre invitații speciali s- a numărat și un grup de elevi și profesori români de la Liceul „Borislav Petrov Braca” din localitatea Vârșeț, Serbia și președintele Fundației „Protopop Traian Oprea”.
Un moment deosebit a fost premierea olimpicilor la diverse olimpiade și concursuri naționale. Cei 30 de elevi cu cele mai bune performanțe în anul școlar 2017-2018 au fost invitați pe scena teatrului și au primit medalia „OLIMPICI 2018”.
Publicul s-a delectat apoi cu programul artistic susținut de elevii colegiului și prezentat de Teodora Danciu și Mark Timotity din clasa a IX-a și coordonat de prof. Gabriela Lucaci și prof. Răzvan Surcel.
Programul artistic a inclus:
- Ansamblu de dansuri sârbesti Kud Kolo
- Eduard Kiss, clasa a X-a B și Rareș Szatmari clasa a XI-a C, caricaturi
- Formatia de dansuri populare a liceului
- Daiana Târțopan, clasa a X-a F, cântece populare din Banat
- Ansamblul de fluierași al claselelor aV-a și a VI-a
- Maria Mâzgan, clasa a III-a B, poezie
- Clasa a III-a A, scenetă
- Andreea Turcan, clasa a III-a B – melodia “Să cânte lumea”
- Ecaterina Dan, clasa a VII-a A –cântec în limba engleză
- Diana Tuturici – Liceul de Artă ”Sabin Drăgoi” Arad – clarinet
- Clasa I B – moment de dans ritmic
- Ioana Bușa, clasa a X-a E-chitară
- Anda Henț, Maria Rîmbu, clasa a X-a D-poezii
- Olivia Necșa și Roland Balaș, campionii noștri la dans sportiv -rumba
- Maria Iercoșan, clasa a VIII-a A, Anamaria Balint, clasa a X-a E
– cântece în limba engleză
- Andreea Maier, Zoriți Vlad și Zidaru Raul, clasa a X –a E-din „Cabaretul cuvintelor” de MateiVișniec
- Bianca Codrean, clasa a VII-a B, Georgiana Lipovan, clasa a XII-a D -cântece populare
- Cristina Mihali, clasa a IX-a D – gimnastică ritmică
- Marisa Ranta, clasa a X-a E- cântec în limba engleză
- Mircea Lucaciu, clasa a XI-a B – beatbox
- Adela Iliuță, clasa a X-a E – cântec în limba engleză
- Prof. Diana Mihuț- cântec popular
Programul artistic a fost completat de două cântece populare și de o piesă de teatru interpretate de elevii români din Serbia, invitații colegiului. „Parteneriatul încheiat cu liceul din Vârșeț – ne spune doamna director, prof. Eugenia Groșan – oferă ambelor școli oportunitatea unor schimburi culturale, de experiențe și de idei, pe care urmărim să le creștem în timp, dar și șansa clădirii unor prietenii între elevii noștri și colegii lor din Banatul sârbesc.”
În ceea ce privește calitatea spectacolului și a prestației elevilor pe scenă, d-na director adjunct, Laura Putnic, remarcă diversitatea momentelor, talentul elevilor, implicarea deosebită a acestora în viața școlii și în evenimentele organizate, îi felicită și-i încurajează să fie mândri că sunt elevi ai acestui colegiu.
Conducerea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” felicită, cu acest prilej, elevii care s-au remarcat în acest an școlar prin rezultate deosebite la învățătură cât și pe toți cei care s-au implicat în organizarea evenimentelor dedicate zilei școlii, elevi, profesori și părinți deopotrivă.