Scriere creativă

Elevii de la „Ghiba Birta” au învățat tehnici de scriere creativă de la scriitori profesioniști

Dacă au crezut cumva că a fi scriitor presupune a avea „inspirație” sau a folosi un limbaj ornat, elevii de la „Elena Ghiba Birta” au aflat că acestea sunt simple clișee asociate cu profesia de scriitor.

Scriitori pentru două ore

Într-o atmosferă relaxată, fără catalog și fără clopoțel, elevii participanți la întâlnirea cu scriitorii Ioan Matiuț, Florin Iaru, Dan-Mircea Cipariu, Domnica Pop, Constantin Butunoi și Petre Don, în cadrul proiectelor reUNIRE și Arad LiterART, au aflat vineri, 2 februarie, preț de două ore, ce înseamnă să fii scriitor: să fii tu însuți, să te eliberezi de prejudecăți și să scrii despre tine și despre lumea în care trăiești. Cum? Simplu. Altfel decât au făcut-o cei de dinaintea ta. Pentru aceasta, trebuie să citești mult, pentru că nu poți aborda original o temă fără să știi cum au făcut-o alții.

Scriere creativă și lectură de poezie

De la teorie s-a trecut la practică. Câțiva elevi îndrăzneți au răspuns invitației organizatorilor de a lua parte la un atelier de scriere creativă. Valorificând  cuvinte alese      dintr-o listă creată de ei înșiși, elevii s-au retras pentru câteva minute într-un spațiu ales tot de ei și…au creat. Nu a existat timp mort, pentru că, în timp ce elevii scriau, ceilalți participanți au fost răsfățați cu poezii din creațiile scriitorilor Domnica Pop, Constantin Butunoi, Petre Don și Eugenia Groșan.

O evaluare altfel

            Fiecare creație a fost apoi ascultată și comentată cu mare atenție de scriitorii invitați. Fără note, dar cu ochi critic. Niciunul dintre invitați nu s-a grăbit și a acordat fiecărui participant atenția cuvenită. Elevii nu au primit rețete de scriere creativă, pentru că acestea nu există. În schimb, au primit sfaturi, cum ar fi, printre altele, să lectureze rar, cu intonația și accentul potrivite și să evite ceea ce transformă scrierile lor în verbiaj.

Impresii, opinii, aprecieri

Cu sprijinul profesorilor de vocaţie de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, al echipei din proiect şi al colegilor de la Centrul Cultural Judeţean care au făcut posibil acest demers, am arătat că se poate. Avem tineri talentaţi şi pasionaţi de literatură care merită susţinuţi aşa cum şi noi am fost la începuturi. După această experienţă, pot să spun că literatura arădeană are un viitor, a afirmat scriitorul Ioan Matiuț.

Am participat cu plăcere, alături de elevii și colegii profesori din catedra de Limba și literatura română, la Atelierul de scriere creativă propus. Scriitori contemporani, pe care elevii noștri, mai cu seamă cei de liceu, îi cunoșteau doar din manualele școlare, au ieșit din paginile cărților și i-au învățat cum pot pătrunde tainele scrisului, cum și cu această îndeletnicire se pot deprinde, dacă stăpânesc anumite tehnici. 

Astfel, câțiva tineri curajoși, încurajați de asistență, au creat poeme din aproape ïn aproape,  urmând niște pași. 

Personal, consider că le-a prins tuturor extrem de bine și că această experiență reprezintă un pas către devenirea, de ce nu, poetică, a unui tânăr dintre cei prezenți. Apreciez și le mulțumesc oaspeților  pentru  toate intervențiile și pentru poemele citite de scriitorii prezenți. A fost și asta o lecție de literatură, este de părere directorul unității de învățământ, prof. Eugenia Groșan.