Cum a am aflat de acest concurs?
Totul a început când la un moment dat un coleg mi-a dat tag la o postare a Politehnicii Timișoara de pe facebook.
Am intrat pe pagina oficială a Universității și am citit despre ce este vorba: Universitatea Politehnică Timișoara oferea un premiu de 1000 de euro pentru 100 de elevi merituoși, cu performante școlare și extrașcolare. Acest concurs era destinat elevilor de clasa a-X-a si a XI-a. Concursul a fost organizat cu ocazia intrării Politehnicii în anul 100 de existență.
Am luat decizia să mă înscriu. Eram sigur că am șanse să câștig deoarece pe parcursul anilor de liceu am câștigat mai multe concursuri de fizică teoretică și fizică aplicată desfășurate în mai multe orașe din tară, cum ar fi București și Timișoara.
După ce am trimis formularul de înscriere, în luna mai, a început partea grea, așteptarea. A fost nevoie să aștept până în data de 4 iulie 2019 pentru a afla dacă am fost selectat printre cei 100 de elevi merituoși.
Am fost nespus de fericit și mulțumit când mi-am văzut numele printre cei 100 de câștigători. Nu îmi venea să cred că am câștigat un asemenea premiu, dar știam că la un moment dat rezultatele și munca îmi vor fi răsplătite.
În plus, pe lângă premiul în valoare de 1000 de euro am mai câștigat o tabără de vară în perioada 4-7 septembrie la Timișoara.
Firește, am participat la aceasta tabără de vară unde am întâlnit mulți oameni deosebiți, printre care și studenții care s-au ocupat de noi. Mi-am făcut mulți noi prieteni și am aflat multe lucruri noi si interesante despre UPT și despre facilitățile pe care le oferă. Am vizitat sediile unor companii de renume din lume, cum ar fi Continental AG Hella și Nokia. Acolo am aflat despre cum funcționează industria tech din prezent și cu ce se ocupă aceste companii.
Pot spune că aceste zile au fost neprețuite și mă bucur foarte mult că am avut ocazia sa particip la toate activitățile.
Următorul pas în această campanie a fost sa particip pe data de 11 noiembrie 2019 la Gala aniversară “Politehnica 100% Performanță” la Biblioteca Centrală a Universității, o clădire impresionantă, cu dotări de ultima generație.
În cadrul acestui eveniment ne-au fost acordate premiile în valoare de 1000 de euro de către 100 de absolvenți de succes ai Politehnicii. Fiecărui elev câștigător i-a fost desemnat un mentor, absolvent de succes al Politehnicii, care l-a sponsorizat cu acest premiu pe elevul merituos.
Mentorul meu este domnul Traian Chirilă, profesor și cercetător la Universitatea Queensland Eye Institute din Brisbane, Australia. Prof. Traian Chirilă trăiește de peste 30 de ani în Australia. Numele domnului profesor este legat de inventarea corneei artificiale, produs comercializat sub numele Alpha Cor.
Am fost profund emoționat de evenimentul organizat de Universitate și mă bucur foarte mult că am ajuns până în acest punct.
După încheierea evenimentului a urmat o pauză în care am servit prânzul, ocazie cu care am putut schimba câteva impresii cu mentorii noștri..
Ultima parte a programului a fost dedicată unor workshop-uri. Am participat și eu și am învățat multe lucruri noi. În cadrul workshop-urilor au discutat cu antreprenori din diverse domenii, printre care și directorul general al Continental AG din România.
Vreau să mulțumesc tuturor persoanelor care m-au sprijinit pe parcursul acestui drum, printre care se număra familia, profesorii de la clasă, mai ales profesorului meu de fizică, Cioarsă- Cârligeanu Constantin, și, nu în ultimul rând, colegilor mei de clasă.
Adrian Toth, clasa a XII-a A