În perioada 19.11.2023-02.12.2023 s-a desfășurat fluxul 1 al mobilității din cadrul proiectului Erasmus+ cu titlul MOVE IT–Steps towards a European career in IT, cu numărul de referință 2023-1-RO01-KA121-VET-000130088.
Timp de 12 zile, 18 elevi de la Colegiul National „Elena Ghiba Birta” au participat la un stagiu de pregătire practică, cu durata de 60 de ore. Organizația de primire a fost WBS TRAINING din Dresda, Germania.
Elevii au fost însoțiți de prof. Mateuț Mădălina și prof. Giurgiu Nicoleta.
Proiectul, finanțat de Comisia Europeană, cu 70368 Euro a reprezentat o șansă oferită elevilor de la specialitatea matematică – informatică de a-și dezvolta competențe specifice domeniului lor de formare, dar și de consolidare a competențelor cheie: sociale, civice, digitale, de comunicare în limba engleză, și a valorilor europene.
Participanții au parcurs 6 ore pe zi de activități practice, conform Acordului de formare, în vederea dobândirii competențelor practice în domeniului IT, într-un mediu de lucru la standarde europene.
În afara orelor de program, elevii au avut ocazia de a participa și la o serie de activități culturale, dezvoltându-și astfel sentimentul de apartenență europeană.
De asemenea, aceștia și-au dezvoltat competențele de comunicare în limba engleză, limba de lucru din cadrul programului, dar și prin implicarea lor în situații de comunicare în viața de zi cu zi.
Recunoașterea competențelor dobândite s-a făcut prin eliberarea documentului Europass Mobility.
Mărturii ale participanților:
„Mobilitate, educație, experiențe de învățare care schimbă vieți și deschid minți, prietenie, toleranță, respect, competențe, într-un cuvânt ERASMUS+” (coordonator proiect prof. Mădălina Mateuț)
„Mobilitățile cu elevii sunt, de fiecare dată, o oportunitate de a învăța împreună, unii de la ceilalți. Cadrul formal din timpul orelor de curs se dizolva puțin în cadrul mobilității și ai ocazia să-ți vezi elevii așa cum nu o poți face pe parcursul lecțiilor de la școală. La final, realizezi că ești norocos și mândru de elevii tăi.” (prof. Giurgiu Nicoleta)
„A fost o experiență unică în care am învățat multe lucruri noi și am legat multe prietenii neașteptate. Daca aș mai avea ocazia de a pleca într-un proiect Erasmus, aș face-o fără ezitare.”(G.M.)
„Întotdeauna mi-am dorit să particip la un proiect Erasmus, iar vestea că și în școala noastră se organizează unul m-a entuziasmat și mi-am dorit să încerc. În aceste două săptămâni am experimentat multe lucruri noi, pe care poate nu aș fi putut să le experimentez în afara proiectului. Deși experiența culinară și multe alte lucruri au fost mult diferite față de România, experiența socială, profesională și culturală au fost unele pe care le-aș mai repeta de câte ori aș avea posibilitatea și aș recomanda oricui să încerce la rândul său.”(H.N.)
„O experiență foarte interesantă, mă bucur că am putut participa la un astfel de proiect. Am acumulat noi cunoștințe, atât în plan profesional, adică programarea, cât și în plan cultural. Sunt sigură că aceste cunoștințe îmi vor fi de folos în dezvoltarea mea personală și profesională.”(S.A.)
„Mi-am făcut un prieten german cu care voi colabora profesional. Au fost frumoase după-amiezile în care am vizitat muzee, am fost la patinaj, am vizitat fabrica Volswagen, etc. Per total a fost o experiență frumoasă pe care aș repeta-o și care mi s-a părut cam scurtă.”(P.D.)
Coordonator proiect, prof. Mateuț Mădălina
Responsabil cu diseminarea, prof. Giurgiu Nicoleta
Director, prof. Putnic Laura
Director adjunct, prof. Avramescu Camelia