Sport pentru toți – Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” în Luzino, Polonia

Elevi ai Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” au fost prezenți la seminarul „SPORTS 4 ALL” în Luzino (Polonia) alături de reprezentanți ai unor cluburi și asociații sportive din Turcia, Serbia, Cipru și Polonia, într-un proiect Erasmus+, finanțat cu sprijinul Uniunii Europene.

Pentru a participa la seminar, elevii au trecut printr-un proces de selecție și pregătire realizat de către Sorin-Victor Roman de la Clubul Sportiv Experiența Multisport, partenerul român din acest proiect iar din partea Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” s-au implicat în acest proiect: Eugenia Groșan, directorul unității școlare, Camelia Avramescu, consilier educativ și prof. Alessandra Sorina Penescu, ca lider de grup. Aplicațiile câștigătoare au fost ale elevelor Călin Valentina, Hegyi Andrea, Junc Ioana și Laura Leucuța care, însoțite de Alessandra Sorina Penescu și mentorul Ramona Baboș-Molnar au promovat bunele practici în încurajarea tinerilor să se implice în activități sportive.

Seminarul s-a desfășurat între 9 și 12 aprilie 2018 și în cadrul acestuia au fost prezentate teme precum „Integrarea și incluziunea socială prin sport” (Polonia), „Analiza chestionarelor privind experiențele sportive” (Serbia) aplicate unui număr de 500 de elevi și studenți din cele cinci țări participante, „Contribuția cluburilor sportive și a activităților extra-curriculare sportive la incluziunea socială a tinerilor și modul în care acestea pot fi complementare orelor de educație fizică” (Cipru și România) precum și „Modalități de colaborare eficiente între școli și cluburi, centre și asociații sportive” (Turcia și Polonia). Schimburile de bune practici s-au făcut atât între elevi și studenți, aceștia prezentându-și experiențele de sportivi sau voluntari la activități sportive, cât și între antrenori și profesori, pentru a fi puse în mod temeinic bazele unui program inovator de atragere a tinerilor din toate mediile către sport și activități sportive.

Impresii

Laura Leucuța a fost plăcut impresionată de interacțiunea cu tinerii și liderii din celelalte țări participante: „Prin activitățile pe care le-am avut în Polonia, am văzut cum decurg orele de antrenament în orașul în care am stat și am aflat cum decurg orele de sport în alte țări. Sinceră să fiu, cel mai mult m-a impresionat entuziasmul cu care fiecare lider prezenta activitățile sportive organizate în orașul lor. Pot să spun că dacă aș mai avea această oportunitate aș mai merge sau chiar i-aș încuraja și pe ceilalți elevi sau colegi să aplice pentru astfel de seminarii.”

Conform spuselor Valentinei Călin, una din elevele participante, „Experiența din Polonia a fost interesantă și plăcută, întrucât am avut ocazia de a vizita o altă țară, de a cunoaște persoane din diferite culturi. În acest proiect am învățat cu ce probleme se confruntă alte țări, probleme care-i împiedică pe copii să practice un sport sau pe imigranți să se integreze în  societate. Prin urmare, această experiență a avut pentru mine și un rol educativ.”

Ioana Junc susține că „Seminarul din Polonia m-a făcut să trec peste frica de a vorbi în public. Pe lângă asta, mi-a plăcut că am relaționat cu oameni din diferite țări și culturi. Vizita de studiu în Gdansk mi-a plăcut foarte mult, deoarece am avut ocazia să văd și partea urbană a Poloniei.”

Colaborarea dintre Clubul Sportiv Experiența Multisport și Colegiului Național „Elena Ghiba Birta” va continua cu alte două mobilități ce se vor desfășura pe parcursul anului 2018.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „SPORT 4 ALL”. Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Uniunii Europene. Această comunicare reflectă doar punctele de vedere ale autorului, iar Comisia Europeană sau agenția finanțatoare nu pot să fie considerate responsabile pentru orice utilizare care poate fi dată informațiilor conținute în aceasta.